Янев: Европейската перспектива - двигател за Западните Балкани

Премиерът с изказване на Срещата на върха на Берлинския процес
17
Янев: Европейската перспектива - двигател за Западните Балкани
Снимка: Правителствена пресслужба

Ние вярваме, че европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани. Това заяви министър-председателят Стефан Янев по време на изказването си в рамките на видеоконферентната Среща на върха на Берлинския процес, открита от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел.

От 1 януари 2021 г. Германия пое функциите на председател на Берлинския процес и декларира готовност за надграждане на постигнатото от предходните председателства като продължи изпълнението на набелязаните за региона приоритети и цели по посока на приобщаването му към европейските норми и стандарти.

Пред лидерите българският премиер приветства заявената воля от страна на Германското председателство да надгражда постиженията на инициативата. По този начин се гарантират продължаването на усилията за справяне с предизвикателствата и възможностите за укрепване на европейската перспектива на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът припомни, че през изминалата 2020 година, когато България и Република Северна Македония бяха съвместни домакини на Берлинския процес, бяха подписани важни за гражданите на региона документи -  Декларацията за изграждане на регионален вътрешен пазар и Декларацията за Зелен дневен ред за Западните Балкани. Янев добави, че приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство може да бъде постигнато именно чрез регионално сътрудничество, в което са залегнали политики за изграждане на доверие, разбирателство, укрепване на добросъседските отношения и подобряване на икономическото и социалното сближаване в региона.

Премиерът изтъкна, че пандемията, причинена от COVID-19, нейните последици, както и предизвикателствата пред сигурността промениха много нашия живот, чувството за предвидимост и идеята за перспектива и сигурност. Министър-председателят добави, че в това време на предизвикателства, Берлинският процес показа капацитета си да устои и да се превърне в добър пример на споделени ценности и положителен опит, символ на добрата воля на Западните Балкани да намерят пътя си към обединеното европейско семейство чрез преодоляване на различията и изграждане на доверието в полза на своите общества и на Европа като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
янев преди 2 години
що е комунизъм и има ли той почва у нас ?
11
0
 
0
 
! Отговори
Нагаждачев преди 2 години
Ще надграждаме базисният характер на дружбата с Евразия, където коминтерна ще е надстрочно явление. Шекспир го е казал в едно изречение: "Колко красива изглежда на пръв поглед ЛЪЖАТА".
10
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Подкрепа г-н Премиер,Идеята ЕС е страхотна,проблема са зависимите "началници"...все повече хора не вярват,че ще се осъществи,заради корупция,зависимости,беззаконие,грабежи...хората го преживяват в 21 век...недопустимо...платени ги лъжат и заплашват...зависими медии,Идеята ЕС е нещо върховно,заслужава си всички мъки и жертви..Бог да пази България и ЕС!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двигател към мизерията си ти! Всички го знаят!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия западни Балкани ,всички скочиха да защитават РСМ в спора й с България!!!А,наште пишман политици ,пак за западни Балкани ни говорят!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от този комунистически октопод почва да ми писва.докато не изчегърта България от картата на Европа - няма да миряса.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейска перспектива - посмешище за западните балкани.Със заплахи и малце кютек ще ги вкараме в правия път.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не трябваше ли да се занимава само с изборите? Кой го пита за друго?
4
4
 
6
 
! Отговори
зелените чорапки преди 2 години
айде нашите червени маймуни "ще оправят западните балкани" пак ли прекрояват граници или ще асимилираме Македония а защо да не вземем и Хърватия? радефф плаче май за съда в Хага
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре аватарчо Гадев, как ти се обърнаха джуките да речеш таквоз светотатство! Едно хоратиш, пък портмонето ти обърнато на изток! Айде ходом-марш към Азията, комунистите нещо доста се застояхте в Еуропата, и защо само в България?
2
3
 
8
 
! Отговори
ние преди 2 години
Питам се защо не намирам разлика в изказванията между Радев и Янев, и днес си отговорих. И двамата цитират тезисите от априлския пленум на БКП. Само лозунги и нищо съществено.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не били компютри, а компоти. То не било промяна, а подмяна. То не било демокрация, а доброволен комунизъм.